NAGRAĐENO VINO OD VIŠNJE IZ ISTOČNE SRBIJE

Na 11. Sajmu etno hrane i pića održanom od 23. do 26. novembra 2016. godine na Beogradskom sajmu, nagradu za najbolju robnu marku u kategoriji voćnih vina je osvojilo vino od višnje mlade vinarije i destilerije Pruna.

Slobodan Ilić, vlasnik vinarije i destilerije Pruna, ističe da ga prvo pojavljivanje Prune pred publikom raduje jer su vina i rakije koje se proizvode u selu Vuković, u blizini Kučeva, skrenule pažnju eksperata i ljubitelja vina svojim kvalitetom i autentičnošću. Zato i ne čudi što je vino od višnje nagrađeno kao najbolja robna marka Srbije. Cilj nam je da se i izvan granica Srbije sazna za blago koje nastaje na bregovitim blagodarnim terenima istočne Srbije.

Voćno vino od višnje se pravi od oblačinske višnje, najcenjenije autohtone sorte. Odabrani plodovi višnje bogati antioksidansima, mineralima i vitaminima su pretvoreni u vino koristeći tradicionalni postupak proizvodnje vina, a bogate voćne note upotpunjene osvežavajućim kiselinama i skladna impresija ovog vina nisu ostavile ravnodušnim ni žiri sajma.

Značaj ovog sajma na kome se predstavilo više od 400 izlagača je upravo u tome što okuplja na jednom mestu ono najlepše što Srbija može da ponudi u domenu gastronomije i vinarstva. Time se osnažuje identitet srpskih proizvoda, a proizvođačima pomaže da izgrade svoj prepoznatljiv brend. Pruna je na ovom sajmu pored nagrađenog vina od višnje izložila i vina, rakije od šljive i kruške, travaricu i prvi domaći džin iz istočne Srbije.