PRIČA O RAKIJI

 

Rakija je neraskidivo vezana za srpsku kulturu i istoriju. Tehnika proizvodnje rakije je zaživela u Srbiji krajem XIV veka. Postoje materijalni dokazi da su prve srpske rakije pravljene od vinske komine. Rakija je od tada uvek pratila srpski narod, i u dobrim i u zlim vremenima. Prilikom povlačenja stanovništva pod naletom osvajačkih vojski, rakiju je bilo najlakše transportovati, nije bila zahtevna za proizvodnju i čuvanje u vremenima nemaštine. Ukratko, rakija je delila sudbinu naroda.

Zbog toga se širenje kulture rakije vršilo nauštrb drugih alkoholnih pića. Dodatni podsticaj širenju rakije u Srbiji je bilo širenje filoksere po vinogradima krajem XIX veka. Od tada, iako vinogradi nisu nikada u potpunosti nestali, voćna rakija (prvenstveno šljivovica) je zadržala primat na tradicionalnoj srpskoj sofri.

Sama reč rakija potiče iz arapskog jezika (al-arak, što u prevodu znači znoj) i u  sličnim varijacijama se javlja u svim zemljama Balkana.

U Srbiji, rakija je dostigla kultni status. Ona je pratilac čoveka u svakoj situaciji. Prija i kada je pijemo u društvu a i kada želimo da samujemo. Ona je istovremeno i član porodice i zemljak, i kum i najbolji prijatelj. Čak i kada je mučenica, saosećamo sa njom jer znamo koliko treba “gnječiti i mučiti” voće da bi od njega stvorili rakiju.

Rakija i sport su dve teme koje u Srbiji izazivaju u svakom čoveku impulsivnu želju da se pokaže kao ekspert. Zato svaka diskusija na temu rakije, bez obzira da li se o njoj priča za kuhinjskim stolom ili u kafani ili u pauzi na njivi, počinje i završava sa najboljom rakijom koju možete probati, tajnim receptom nečijeg pradede pronađenim na tavanu, proverenim dokazima da je rakija 100% prirodna… O rakiji se ispredaju mitovi i priče, ali se  u stvari tek grade osnove da svojim kvalitetima rakija dostigne poziciju koju zaslužuje.

Drago nam je što smo deo tog novog talasa koji srpsku rakiju pretvara u alkoholno piće vrhunskog kvaliteta kojim se možemo ponositi. Naš pristup je lako razumljiv: odabrali smo voće vrhunskog kvaliteta, primenili smo modernu tehnologiju koja na najbolji način čuva prirodne arome voća, a naš tehnolog je pažljivo odredio jačinu rakije kako bi celokupni doživljaj naših rakija bio skladan i autentičan.

prica o eakiji