PRIČA O VINU

Mađarski filozof Bela Hamvaš je rekao da je “zakon pijenja kao zakon ljubavi: bilo kada, bilo gde, bilo kako. Ali kao u ljubavi i u piću su važne sve okolnosti. Po prirodi vina treba odabrati godišnje doba i deo dana. Postoji vino za lenčarenje, zavodljivo vino, pripovedajuće vino, tragično vino. Najveća bezosećajnost je, naprimer, na veselom porodičnom ručku piti dramatično vino. Isto takva neukusnost je na službenom venčanju piti razuzdano vino. Kada si sam i nalaziš se napolju, uvek potraži pravu perspektivu. Vino voli visinu i dobar pogled, voli gledati odozgo.”

Upravo ta osobina vina koja mu daje stotinu lica i stilova fascinira čovečanstvo vekovima. Od vremena Marka Aurelija Proba, narodi na ovim prostorima pokušavaju da proniknu u vinarske tajne. Vino i vinograd su deo životnog ciklusa. Uprkos svim nedaćama, očuvali smo tradiciju gajenja vinove loze, a u poslednje dve decenije  vinari Srbije su uspeli da se uzdignu rame uz rame sa vrhunskim vinima iz drugih država regije.

Danas Srbija predstavlja i vinsku i rakijsku zemlju. Srpska tradicionalna kuhinja se ne može zamisliti bez rakije i vina. Savremeno srpsko vinarstvo se vratilo na staze nekadašnje slave i zaslužuje da se priča o vinima iz Srbije proširi što dalje.

proizvodnja vina