Rezidba vinove loze i voćnih zasada

Vinarija Pruna započela je rezidbu vinove loze i voćnih zasada, koja se obavlja pre vegetacije. Naš najvažniji zadatak tokom ovog procesa je da pospešimo stvaranje stabla i rodnih čvorova u periodu podizanja vinograda. Rezidbom takodje bitno utičemo na kvalitet groždja, kao i na prinos, zdravstveno stanje i opšti izgled. Balans je veoma važan, zato se uklanjaju  proslogodišnji lukovi, zatim biraju i ostavljaju tri rodna čvora, radi dobijanja groždja. Rezidba mora biti kvalitetna, da bi orezan čokot dao prinos koji je potreban. Na kraju, ukusi naših vina, postaju proizvodi koje volite.

Prinos i kvalitet grožđa zavise od većeg broja poslova, odnosno agrotehničkih mera sprovedenih u vinogradu tokom jedne godine. Prvi posao u vinogradu je zrela rezidba, koja se izvodi u fazi mirovanja loze. Značaj zrele rezidbe proističe iz činjenice da je to agrotehnička mera kojom se uspešno reguliše odnos između vegetativnog i generativnog potencijala. Pri rezidbi je neophodno vršiti stalnu regeneraciju i podmlađivanje čokota. Zbog toga se svake godine sa čokota uklanjaju izduženi, deformisani i neaktivni delovi stabla.

 

rezidba3

rezidba2

rezidba1