Sajam vina Expovina 2017 u Cirihu: prvih sedam dana

Sajam vina Expovina u Cirihu (Švajcarska) se ove godine održava od 2. do 16. novembra 2017. godine i po mnogo čemu je drugačiji od ostalih vinskih manifestacija. Pre svega, po trajanju jer posetioci imaju dve nedelje vremena da probaju i kupe više od 4.000 izloženih vinskih etiketa sa svih meridijana. Takođe, to je jedini vinski sajam koji se svake godine održava na brodovima usidrenim na ciriškom jezeru. Ove godine, sajam se održava po 64. put tako da ima dugu tradiciju.

Ove godine su po prvi put na sajmu prikazana i vina iz Srbije na zajedničkom štandu sa vinima Hrvatske i Slovenije. Kompanija Vallis Aurea već 15 godina uvozi hrvatska vina na švajcarsko tržište, a sada su u ponudu uveli i vina iz Srbije i Slovenije. Kao što Josip Blažević, director Vallis Aurea voli da istakne: “U ponudi Vallis Aurea imamo vina koja spajaju Podunavlje i Alpe.”
Bilo je potrebno da se slože kockice u mozaiku da bi se srpska vina našla na Expovini u Cirihu: Josip Blažević je u saradnji sa Tomislavom Ivanovićem, autorom nagrađivanog websajta o vinima iz Srbije posetio vinarije i napravio selekciju vina za švajcarsko tržište. Kompanija Pruna iz Beograda predvođena direktorom Predragom Jojićem je uložila napore da se prevaziđu carinske i birokratske prepreke i da vina u optimalnim uslovima stignu do Švajcarske. Putnik Grupa iz Švajcarske je pružila organizacionu i marketinšku podršku kako bi lokalno tržište dobilo informaciju da su od sada srpska vina dostupna širom Švajcarske. Dakle, meseci rada čitavog tima saradnika su rezultirali nastupom pred vinskom publikom u Cirihu. Verujemo da je to ujedno i otvaranje vrata za kontinuirano prisustvo srpskih vina.”

“Meni je trebalo nekoliko godina da na švajcarskom tržištu učinim hrvatska vina prepoznatljivim i da ljudi steknu naviku da kupuju hrvatska vina jer su drugačija od švajcarskih, francuskih, italijanskih, tako da mi je jasno da je to dug proces jer potrošače treba edukovati. Zato sam svestan da će i srpskim vinima trebati vremena da izgrade svoju prepoznatljivost, ali sam uveren da je kvalitet prisutan a to je najbitnija polazna osnova”, ističe Josip.

Na sajmu su izložene odabrane etikete vinarija Aleksandrović, Aleksić, Radovanović, Čokot, Zvonko Bogdan, manastira Bukovo, vinarije Čokot, Pruna, Tonković. Štand broj 152 privlači dosta pažnje ljubitelja vina zbog velikog broja autohtonih sorti koje su Švajcarcima potpuno nove: malvazija, plavac mali, babić i graševina iz Hrvatske ili prokupac, kadarka, tamjanika i vranac iz Srbije. Jedan od najboljih švajcarskih blogera i autor bloga www.traubenliebe.com je bio oduševljen vinima iz vinarije Aleksandrović, a naročito penušavcem Trijumf Chardonnay 2009 kome je na svom blogu dao ocenu 92.

Srbija je napokon stala rame uz rame sa ostalim državama Balkana jer na Expovini već godinama svoja vina izlažu vinarije iz Bugarske, Rumunije, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Mađarske. Mi tek sada počinjemo da igramo svetsku vinsku utakmicu gde konkurencija srpskom kaberneu postaju kabernei iz Kalifornije, Australije, Bugarske, Meksika…
Važno je i što u Švajcarskoj živi veliki broj naših sunarodnika tako da su i njima sada dostupna vina iz Srbije i važno je da i njih motivišemo da priču o srpskom vinarstvu šire među svojim prijateljima Švajcarcima. Treba uložiti trud i energiju, a na kraju krajeva ceo ovaj projekat je i velika investicija, ali zadovoljstvo potrošača Švajcaraca koji po prvi put probaju srpsko vino i odluče da kupe karton ili dva govori da je to pravi put kojim treba ići.

Slobodan Ilić, direktor Putnik Grupe koja marketinški prati nastup srpskih vina na sajmu, smatra da srpska vina definitivno imaju svoje mesto u Švajcarskoj samo treba dopreti na pravi način do vinske publike i razbiti početnu predrasudu prema srpskim vinima. Naprosto, i dalje postoji mišljenje da sve što dolazi iz istočne Evrope je jeftino i lošeg kvaliteta, a mi tu sliku sada menjamo polako.

expovina 2017 prva nedelja