PRVI SRPSKI DŽIN – Pruna

PRVI SRPSKI DŽIN

Džin ima viševekovnu istoriju, Holandski lekar Francisko Silvius je otac ovog alkoholnog pića ili je bar njemu pripisano njegovo otkriće. Tvrdi se da je on otkrio džin u sedamnaestom veku. Tada je napravio piće sa idejom da proizvede lek protiv bubrežnih problema, oboljenja želudca i čišćenja krvi. Ovaj lekar je na jednom mestu spojio plodove kleke, anisa, korijandera i drugih biljaka, koje su u to vreme imale dokazano dejstvo.

Danas, dzin je jedno omiljenih pića širom sveta, za mnoge barmene gin je bio i ostao alkoholno piće broj 1. Džin se može kombinovati sa različitim vrstama pića, a neosporno najčešća njegova dopuna je tonik. Među poznatim koktelima od džina je veoma poznati martini. Zaista, džin se veoma dobro slaže sa skoro svim vrstama alkoholnih pića i voćnim ukusima, tako da je kod njegove upotrebe dovoljno samo dati mašti na volju. Džinom možete aromatizovati i slana jela. Iskusni kuvari ga uključuju u specijalitete sa pilećim i svinjskim mesom. Na svetskom tržištu već postoji velika raznolikost ovog alkoholnog pića. Najpopularniji je takozvani londonski suvi džin. Pod ovim “suvi” podrazumeva se da prilikom proizvodnje nije dodat šećer. Osim toga, osnovni sastojak od kojeg je alkohol dobijen je plod kleke. Isto tako se kod londonskog suvog džina ne upotrebljavaju nikakve boje. Druga poznata vrsta je plimutski džin, kod kojeg proizvođači koriste miks različitih biljaka. Zaslužena pažnja mora se odati i holandskoj vrsti džina. On je specijalan po tome što se priprema po specifičnom holandskom receptu, koji datira iz dalekog sedamnaestog veka.

Srbija, nažalost, nije zemlja sa tradicijom proizvodnje džina. Najveće kolicine džina u Srbiju se uvoze iz velikih industrijskih serija koje se izvoze širom sveta. Destilerija PRUNA je prva destilerija u Srbiji koja proizvodi autentične lokalne džinove.

Prvi domaći destilovani džin iz Srbije jeste Pruna Dry Gin koji je rezultat kombinacije strasti i London Gin tehnologije. Pruna Dry Gin odlikuje klasični stil džina, prepoznatljiva nota kleke, međutim ovaj džin je dobio novu dimenziju jer je rađen od voćnog baznog destilata u Holštajn kazanu, tako da se u ustima oseti voćna slast i blage voćne arome u tragovima. Na taj način, ovaj džin poprima odlike podneblja sa kog dolazi, jer je istočna Srbija inače poznata po kvalitetnom voću. Srednja završnica, i čist precizan trag kleke u naknadnom ukusu.

Pored Pruna Dry Gin-a, Pruna je predstavila Summer Lime Gin i Pruna GINTRUS. Summer Lime Gin oredstavlja posebnu ediciju džina. Pored kleke, prilikom procesa destilacije korišćeni su limeta i druge aromatične i začinske biljke. Ovaj džin odlikuje svežina i prijatna aromatska struktura, te je zbog toga idealan za vrele, letnje dane. Kao rezultat izuzetne ljubavi prema džinu nastao je Pruna GINTRUS. Tradicionalno korišćenje kleke ovaj put dopunjeno je citrusnim voćem. Ova kombinacija dala je svežinu i pružila sasvim novo iskustvo. Pruna GINTRUS idealan je za koktele, kojima daje sasvim novu dimenziju.