Vinarija – Pruna

Vinarija

PRIČA O VINU

PIĆE SA BEZBROJ LICA

Važnost izbora vina neobično je lepo iskazna kroz misao mađarskog filozofa Bele Hamvaša. On je rekao da je “zakon pijenja kao zakon ljubavi: bilo kada, bilo gde, bilo kako. Ali kao u ljubavi i u piću su važne sve okolnosti. Po prirodi vina treba odabrati godišnje doba i deo dana. Postoji vino za lenčarenje, zavodljivo vino, pripovedajuće vino, tragično vino. Najveća bezosećajnost je, na primer, na veselom porodičnom ručku piti dramatično vino. Isto takva neukusnost je na službenom venčanju piti razuzdano vino. Kada si sam i nalaziš se napolju, uvek potraži pravu perspektivu. Vino voli visinu i dobar pogled, voli gledati odozgo.”

Vino ima osobinu da je mnogostrano, ima stotinu lica, i upravo je to osobina koja fascinira čovečanstvo još od perioda starih naroda. Od vremena Marka Aurelija Proba, narodi na ovim prostorima pokušavaju da proniknu u vinarske tajne. Vino i vinograd su deo životnog ciklusa. Uprkos svim previranjima, očuvali smo tradiciju gajenja vinove loze, kako bi u poslednje dve decenije vinari Srbije uspeli da uzdignu veštinu pravljenja vina na ravnopravan nivo sa vrhunskim proizvođačima iz čitave regije.

Danas Srbija predstavlja i vinsku i rakijsku zemlju. Srpska tradicionalna kuhinja se ne može zamisliti bez ovih pića. Savremeno srpsko vinarstvo vratilo se na staze nekadašnje slave i zaslužuje da se priča o vinima iz Srbije proširi što dalje.

Naš doprinos ogleda se u tome što biramo autohtone sorte koje su najbolje prilagođene našem podneblju, pa su i proizvodi utoliko kvalitetniji. Pretočeni u vino, donose inovaciju ukusa koja po svemu asocira na prirodu iz koje potiče. Zaokret u tehnologiji daje vinu finalno ruho, kako bi se našlo pred vama sa svim specifičnostima boje, mirisa i ukusa.

VINOGRADI

Vinogradi Prune pripadaju braničevskom vinogorju u okviru mlavskog rejona. Mladi vinogradi se prostiru na potezu koji se od davnina naziva Vinogradarsko brdo, u ataru sela Vuković (Klenje).

Blago zatalasana visoravan se polako spušta prema Dunavu ne prelazeći nadmorsku visinu od 270 metara. Na zemljištu koje čine pretežno krečnjački sedimenti u kombinaciji sa eutričnim kambisolom su posađeni čokoti autohtonih srpskih sorti vinove loze prokupac, crna tamjanika kao i sorta francuskog porekla crni burgundac. Mladi zasad vinograda se prostire na površini od 2,4 hektara.

Ukoliko pored naših izvrsnih vina ljubitelj destilata od groždja onda se nalazite na pravom mestu. U sklopu naše vinarije pored uzivanja u vinu, možete probati i naše najbolje destilate od groždja. Saznajte viže o nasim destilatima od groždja i najavite vašu posetu.

DISTILLER GRAPE BRANDY TURA

U PODRUMU

Vinarija Pruna ima jasan cilj u svom radu: savremenu tehnologiju koristimo kako bismo na najbolji način karakteristike grožđa pretočili u naša vina. Da bismo stigli do tog cilja, potrebna je blagodarna priroda, ali i predan i sistematičan rad u vinogradu i podrumu. U proizvodnom delu vinarije i u delu podruma u kojem se nalaze hrastova burad nastaju vina vinarije Pruna pod nadzorom našeg enologa Dr Radovana Đorđevića.

Ukoliko želite da saznate više o tome kako nastaju naša vina, i sve arome protkanje u njima ili prosto želite da uživate u degustaciji naših vina najbolje je da nas posetite. Naša vrata su vam uvek otvorena. Saznajte viže o turi kroz naš vinski podrum i najavite svoju posetu.

WINE PLEASURE TURA
WINE CELLAR TURA